Polipropilen Üretim Süreci ve Nasıl Elde Edilir
PP - Polipropilen - PP (Polipropilen) üretim süreci:
Polipropilen şu anda en hızlı büyüyen polimerlerden biridir. Bu büyümenin çoğu polipropilenin geleneksel malzemeleri (ahşap, cam, metal) ve diğer termoplastikleri daha düşük maliyet. Polipropilen (PP) sert, sert bir plastiktir ve çeşitli moleküler ağırlıklarda ve kristalliklerde üretilir.
Polipropilen, bir katalizör sistemi, genellikle Ziegler-Natta veya metalosen katalizörü varlığında propilen gazının polimerizasyonundan yapılır. Polimerizasyon koşulları (sıcaklık, basınç ve reaktan konsantrasyonları) üretilecek polimer derecesi ile belirlenir.
Bazı genel benzerliklerle çeşitli üretim süreçleri mevcuttur. Bir gaz fazında (akışkan yatak veya karıştırılmış reaktör) veya sıvı faz işleminde (bulamaç veya çözelti) gerçekleşirler. İki tip işlemin her birine karşılık gelen bir akış diyagramı örneği aşağıdaki şekil 1'de gösterilmektedir. Gaz fazı polimerizasyonu ekonomik ve esnektir ve çok çeşitli katalizörleri barındırabilir. Modern polipropilen üretim tesislerinde en yaygın teknolojidir. İlgili teknolojiler Novolen®, Unipol® (gaz fazı işlemleri), Borstar® ve Spheripol® (sıvı fazı işlemleri) 'dir.
Şekil 1a: PP gaz fazı işlem örneği
Şekil 1b: PP sıvı faz işlem örneği.
Elde edilen toz nihayet toz silolara taşınır ve daha sonra bir dizi ürün içeren peletlere dönüştürülür.
Polipropilen Nasıl Elde Edilir?
Polipropilenin eriyik işlemi ekstrüzyon ve kalıplama yoluyla elde edilebilir. Sık kullanılan ekstrüzyon yöntemleri arasında eriyik üflenmiş ve iplik bağlı lifler üretilerek uzun rulolar elde edilmesi ve bunların dönüştürülerek yüz maskeleri, filtreler, bebek bezleri ve ıslak mendil gibi kullanışlı ürünlerin üretiminde kullanılması yer alır.
En yaygın biçimleme tekniği kupa bardak, çatal-bıçak takımı, viyal, kapak, kap, ev eşyaları ve akü gibi otomobil parçaları için kullanılan enjeksiyonlu kalıplamadır. Ekstrüzyon ve kalıplama işlemlerini içeren hava basınçlı kalıplama ve enjeksiyon esnemeli hava basınçlı kalıplamaya yönelik teknikler de kullanılır.
Spesifik moleküler özellikler ve üretimi esnasında kullanılan katkı maddeleriyle düzeyin ayarlanabilme imkanı polipropilenin çok sayıda uygulamada kullanılabilmesini sağlar. Örneğin antistatik katkıların eklenmesi polipropilen yüzeylerin toz ve kire dayanabilmesine yardımcı olabilir. Polipropilende, talaşlı işleme gibi birçok boyama tekniği kullanılabilir. Polipropilen parçalara yüzey kaplaması uygulanarak yazıcı mürekkebi ve boyaların tutunma kabiliyeti geliştirilebilir.
Bizim Polipropilen Ürünlerimiz ise şunlar: Polipropilen Kumaşlar, Polipropilen Kum Torbası